Σκούραs Λαβύρινθος 99-14

 

 

 

Αν ο Μέγας Οίνος είναι ένα από τα κορυφαία ελληνικά ερυθρά κρασιά, τότε ο Λαβύρινθος είναι εδώ και καιρό η λογική μετεξέλιξή του.

 

 

 

 

Ακολουθώντας την μέθοδο solera, μια μέθοδο γνωστή από το sherry, αλλά σχεδόν ανήκουστη για ξηρά ερυθρά κρασιά, ο Μέγας Οίνος μπαίνει εδώ και χρόνια σε ένα βαρέλι 1.000 λίτρων, που περιέχει χαρμάνι πολλών εσοδειών. Ας σημειωθεί πως τα τέσσερα ψηφία που αναγράφονται στην ετικέτα, αναφέρονται στην παλαιότερη χρονιά (τα δύο πρώτα) και στην νεότερη χρονιά (τα δύο τελευταία) στο βαρέλι, όταν αφαιρέθηκε μια συγκεκριμένη ποσότητα.

 

 

Έτσι, τα δύο πρώτα ψηφία είναι πάντα το 99, γιατί με αυτήν την εσοδεία γέμισε το βαρέλι για πρώτη φορά. Το 2001, το βαρέλι γέμισε με Μέγα Οίνο 1999. Εφεξής, αφού ετοιμαστεί το τρέχον τελικό χαρμάνι Μέγας Οίνος που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά, μία συγκεκριμένη ποσότητα από το βαρέλι solera απομακρύνεται και ίδια ποσότητα συμπληρώνεται με το τρέχον τελικό χαρμάνι Μέγας Οίνος.

 

Η ποσότητα που απομακρύνεται εμφιαλώνεται ως Λαβύρινθος και παραμένει στο κελάρι του Κτήματος για άλλους 12 μήνες.

 

 

 

Χρώμα βαθύ, κόκκινο πορφυρό με μερικές κεραμιδί ανταύγειες. Στην μύτη το κρασί είναι ώριμο, συμπυκνωμένο, με βάθος και τεράστια πολυπλοκότητα. Ο αρωματικός χαρακτήρας εστιάζει στα ώριμα κόκκινα φρούτα (βύσσινο, βατόμουρο και κεράσι), μαζί με μπαχαρένιους χαρακτήρες (μοσχοκάρυδο, κανέλα και μαύρο πιπέρι). Νότες βοτάνων και κέδρου ξεδιπλώνονται. Στόμα παχύ, γεμάτο, μαλακό, με καλά δομημένες τανίνες και ζωηρή οξύτητα. Τόσο ώριμο, αλλά και τόσο νέο ταυτόχρονα!

 

 

Τα αρώματα στόματος ακολουθούν πιστά αυτά της μύτης, με όλα τα χαρακτηριστικά ακόμη πιο τονισμένα. Η επίγευση έχει κομψότητα, δύναμη, πολυπλοκότητα, δίνοντας την αίσθηση ότι θα κρατήσει για πάντα.

 

Σερβίρεται στους 18°C και συνοδεύει κυνήγι και πολύπλοκα πιάτα. Eπιδέχεται ωρίμαση στην φιάλη για 8-10 χρόνια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ